A Boldogság útja

Szinte mindig, amikor nagyobb fájdalmat élünk meg, védőburkot húzunk a szívünk köré. Életünk során számos ilyen védőréteggel burkoljuk be a szívünket. Nem akarunk újra fájni. Inkább óvatosak leszünk. Inkább levédjük a szívünket. Így próbáljuk garantálni a boldogságunkat. S – helyette – végül bezárjuk a szívünket a burkok mögé.

A fájdalmakat – sajnos – ezzel nem zárjuk ki. Elzárjuk azonban magunkat önmagunk tiszta megélésétől és kifejezésétől, és elzárjuk magunkat a többi embertől. A burkok végül csak további fájdalmas tapasztalatokat szülnek, mert elkülönülünk általuk: úgy érezzük, hogy nem választanak minket, holott mi zártuk ki a külvilágot; úgy érezzük, hogy senki sem kíváncsi az érzelmeinkre, holott mi magunk félünk megmutatni őket.

A boldogság nem a védekezésben rejlik. Az elkülönülés mindig fájdalmas. 

A Boldogság a szív nyitottsága. 

Intenzív belső munka révén fokról-fokra – olyan léptékben, ahogy biztonságosnak érezzük – elengedhetjük a szív védőrétegeit. S egyre nyitottabbá, egyre felszabadultabbá és örömtelibbé válunk.

Amikor nyitott a szívünk, akkor képessé válunk a befogadásra, a feltétel nélküli elfogadásra és a teljes befogadásra. Egy másik ember befogadása végtelen nagy öröm. Olyan tiszta és megemelő érzés, ami messze meghalad minden korábban megszokott boldogság-érzetet. Mérhetetlenül meglepő is, amikor először tapasztaljuk. Hiszen olyan egyszerűnek, olyan „kevésnek” tűnik az örömhöz – mégis felülmúl minden korábbi örömmel kapcsolatos tapasztalatot.

Amikor fokról-fokra elengedjük a szívünk burkait és védőréteg nélkül lépünk ki a világba, egyre több másik emberrel éljük meg ezt a csodát. Megtapasztaljuk a valódi boldogságot: egynek érezzük magunkat először csak egy emberrel, aztán fokról-fokra mindenkivel. Mérhetetlenül megemelkedik az energiaszintünk, túláradó örömöt élünk meg. S észrevesszük, ahogy csak árad-árad belőlünk a Szeretet. Mindenkit fényesnek, ragyogónak látunk és gondolatban megölelünk. S mi magunk is olyan ragyogóak leszünk, hogy még idegenek is odaköszönek nekünk az utcán.